Rendelését telefonon is leadhatja! | Ügyfélszolgálat: 08:00 – 17:00 | Telefon: +36 70 288 6799 | info@hitelescegkivonat.com

Miért van szüksége hiteles cégkivonatra?

462 Cégkivonat, hiteles cégkivonat, elektrokronikus cégkivonat

Miért van szüksége hiteles cégkivonatra?



Naponta használt kifejezés az üzleti életben – leginkább szerződéskötések, és cégben történő változások során. Jó eséllyel már a szerződéskötés előtt megismerkedhetünk a cégkivonat lényegével, annak fontos tartalmi elemeivel. Mégis vannak olyanok, akik nincsenek tisztában cégkivonat fogalmával, hasznosságával. Nézzük meg, mire is jó egy cég „kivonata”!

A száraz tények

2006. évi-, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról V. törvény értelmében a cégkivonat olyan okirattá alakított cégirat, mely a cégjegyzék fennálló adatait tanúsítja hitelesen. (II. fejezet. 2. pont. 12. § (1).) Összefoglalva tehát, ez egy olyan dokumentum, amely valamely cég egy bizonyos időpontban hatályos adatait tartalmazza. Ezt hívják cégkivonatnak.

Milyen adatokat tartalmaz a cégkivonat?

Minden, a cégről szóló vagy azzal kapcsolatos, az adott időpontban – értsd: a lekérés pillanatában – hatályos adatot. Nem összekeverendő a cégmásolattal és a cégbizonyítvánnyal, melyek a cég törölt adatait vagy csak bizonyos törölt vagy fennálló adatait tartalmazzák. Alap esetben a következő adatokat tartalmazza a cégkivonat:

– cégnév,
– székhely és telephely,
– cégjegyzékszám,
– adószám,
– tevékenységi körök,
– a jegyzett tőke összege,
– a cég jegyzésre jogosultak, a tulajdonosok,
– a cég bankszámlaszáma,
– hivatalos elérhetőségek,
– információ, hogy a cég felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll-e.


Fontos tudni, hogy az ingyenesen hozzáférhető cégkivonatok önmagukban nem tekinthetők hiteles dokumentációnak, csak tájékoztató jellegűek! Ha hiteles közokiratra van szükségünk (ez a közhiteles cégkivonat), az térítés ellenében igényelhető. A cégbíróságtól, vagy egy közjegyzőtől, vagy az Igazságügyi Minisztériummal szerződésben álló disztribútoroktól. Minden tőlünk igényelt cégkivonaton szerepel az aznapi dátum, amit 30 napig kötelesek elfogadni.

Mikor van szükség erre a cégdokumentumra?

Számos céges ügyintézés során kérhetnek a hivatalok vagy szolgáltatók cégkivonatot. Amikor 30 napnál nem régebbi cégkivonatot kérnek, a tapasztalatok szerint elegendő lehet az ingyenesen letölthető, nem hiteles verzió, de ez nem garantálja az éppen aktuális cégadatokat. Más esetekben, például szerződéskötések kötésekor, céges autóval kapcsolatos ügyintézéskor, pályázati anyagok beadásakor vagy bankszámlanyitáskor, vagy hiteligényléshez azonban a legtöbbször hiteles cégdokumentumra, vagy közhiteles cégkivonatra van szükség.

Ha nincs szükség papír alapú hiteles cégkivonatra, de a hitelesített adatokra azonnal szüksége van, a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb módja, ha online rendeli meg. Így megspórolja az igényléskor felmerülő sorban állással és ügyintézéssel töltött időt.

Ha papír alapú, közhiteles cégkivonatra van szüksége, az is egyszerűen megrendelhető online. Természetesen azzal a kitétellel, hogy ebben az esetben van néhány nap átfutási ideje a kézhezvételnek, tekintve a posta kézbesítési idejét. Természetesen, ha a leggyorsabban szeretné kézhez kapni a cégkivonatot, akár aznap is megkaphatja, ha futáros kézbesítést választ.

Bővebben a cégkivonatokról.

Az előzőekben láthattak néhány példát arra, hogy mikor lehet szükség cégkivonatra. Általánosságban elmondható, hogy elviekben bármikor szükség lehet rá, amikor a cégünk egy másik entitással valamilyen jogi vagy gazdasági kapcsolatot alakít ki, tehát amikor valamilyen szerződést kötünk.

Ennek kapcsán kiemelendő, hogy különösen indokolt lehet a cégkivonatot ellenőrizni nagy értékű vagy hosszú távú partneri szerződések kötése előtt. Kellemetlen helyzeteket tudunk elkerülni, ha tudjuk, hogy a leendő partnerünk nevében az éppen megjelent aláíró valóban eljárhat-e? Alaposnak és felkészültnek tűnhetünk, ha kiszúrjuk, hogy – jóhiszeműen feltételezve, véletlenül rossz adószámot írt a papírra a másik fél. Vagy ha megszokásból a nem régen megváltozott székhely címét adta meg.

Ugyanilyen fontos a cégkivonat, ha külföldi partnerrel van dolgunk. Oldalunkon keresztül angol, német, és francia nyelven is kérhetők cégdokumentumok. Egy másik ország jogi, cégjogi szabályait lekövetni nem lehet elvárás. Erre a legjobb, ha tapasztalt, a két nemzet közötti jogban jártas ügyvéd szolgáltatásait vesszük igénybe. Ugyanakkor, ha erre nincs módunk, akkor is tehetünk legalább annyit, hogy lefordíttatjuk a leendő partnerről lekért külföldi cégkivonatot. Jobb elengedni egy kétes üzletet, mintsem később csalódni, vagy netán épp komoly financiális veszteségeket realizálni. Ilyenkor a legjobb, amit mi magunk tehetünk, hogy gondoskodunk a saját cégünk cégkivonatának biztosításáról az éppen szükséges nyelven.

Tovább megyünk: akkor is nézzük át a cégkivonat fordítását, ha hivatalos fordítóirodával fordíttatunk, hiszen itt is előfordulhatnak problémák. A tolmács nem feltétlenül tudja, hogy mennyire van jelentősége egy-egy fordításnak az adott országban. Illetve, ők is emberek, tévedhetnek, figyelmetlenek lehetnek. Ha például a cégünk esernyőket gyárt és Esernyő Magyarország Kft. a neve, akkor nem biztos, hogy el fogják fogadni külföldön Umbrella Hungary Ltd.-nek fordítva. Több okból sem. Egyrészt a tulajdonnév fordítása-, és az ebből adódó tárgyi különbözőség miatt. Másrészt, amit a magyar nyelvben a Kft. alatt értünk, az nem egyezik meg egy az egyben az angol Ltd.-vel. Így nem biztos, hogy pontosan kiderül a cég pontos cégformája. Ugyanez a helyzet a személynevekkel. Köztudott, hogy az angolban a keresztnevet írják előre, és csak ez után a vezetéknevet. Ha a fordítás során a magyar név-verziót angolosan megfordítjuk, az már nem egyezik meg pontosan a cégkivonatban feltüntetett verzióval és félreértésre adhat okot. Különösen külföldi ügyintézéskor.

A fentiek után könnyű belátni, hogy igazán fontos ügyekben, még ha jogszabály vagy az üzleti körülmények nem is kötelezik erre a feleket, bölcs előrelátás a hiteles cégkivonat lekérése. Gondoljunk úgy rá, mint egyfajta biztosításra! Utólag, ha nem volt káresemény, az szinte sosem fáj. Ha viszont valami problémánk adódik, és nem vagyunk biztosítva – azzal általában meggyűlik a problémánk.

Cégkivonat rendeléssel kapcsolatban keressen minket bizalommal, biztosan tudunk segíteni. Ügyfélszolgálatunkat reggel 8-tól 16:00-ig tudja elérni az info@hitelescegkivonat címen, vagy a 70/288-6799- es telefonszámon.