Rendelését telefonon is leadhatja! | Ügyfélszolgálat: 08:00 – 17:00 | Telefon: +36 70 288 6799 | info@hitelescegkivonat.com

Milyen adatokat tartalmaz és mire használható a cégkivonat?

1260 Milyen adatokat tartalmaz és mire használható a cégkivonat?

A cégkivonat az üzleti élet egyik alapvető dokumentuma. Sokan azonban mégsem tudják, miért van rá szükség és pontosan mit is kell tartalmaznia. Pedig a céges ügyintézés során gyakran előfordul, hogy szükségünk lehet rá.

A cégkivonatot a hivatalok vagy bizonyos üzleti partnerek is kérhetik, és egy szerződéskötésnél éppúgy fontos lehet, mint egy hitelkérelem során. De a hiteles cégkivonat a nagy volumenű üzleti döntések során is iránymutató cégdokumentum lehet.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk Önnek a cégkivonattal kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat és azt, hogy milyen módon érdemes hozzájutni ehhez a cégnyilvántartás szempontjából nélkülözhetetlen okmányhoz.

Mit jelent és mire használható a cégkivonat?

A cégkivonat egy olyan hivatalos dokumentum, mely a cégbíróság által vezetett cégjegyzékben szereplő, az adott cégre vonatkozó fennálló adatokat tartalmazza és tanúsítja. Fontos tudni, hogy a cégkivonatban kizárólag a kiadásakor aktuális adatok találhatók meg, így nem összekeverendő a cégmásolattal. Utóbbi ugyanis a cégjegyzékből már törölt adatokat is tartalmazza.

A cégkivonat sokoldalú dokumentum, melyre elsősorban hivatalos ügyintézés vagy céges szerződéskötés során van szükség. De segítségével hatékonyan térképezhetők fel az üzleti kapcsolat-rendszereink is. Ennek köszönhetően a dokumentum a nagy horderejű üzleti döntések során is iránymutatónak számít.

Milyen adatokat tartalmaz a cégkivonat?

A cégkivonat minden cég esetében tartalmazza a kötelezően bejegyzendő adatokat, beleértve a cégformától független és cégformától függő információkat is. Többek közt az alábbi fontos információk találhatók meg rajta:

  • cégnév,
  • székhely és telephely,
  • cégjegyzékszám,
  • adószám,
  • tevékenységi körök,
  • a jegyzett tőke összege,
  • a cég jegyzésre jogosultak, tulajdonsosok,
  • a cég bankszámlaszáma,
  • hivatalos elérhetőségek,
  • az esetlegesfelszámolási vagy végelszámolási eljárással kapcsolatos információk

Ingyenes vagy közhiteles cégkivonat: melyikre lesz szükség?

A gazdaság működésének nélkülözhetetlen feltétele, hogy a cégek legfontosabb adatai és azok változásai bárki számára nyilvánosan elérhetőek legyenek. A cégnyilvántartás biztosítja ezen adatok nyilvánosságát. Mivel pedig a cégjegyzék a cégnyilvántartás alapvető eleme, így gyakorlatilag bármikor könnyen elérhető.

Fontos azonban tudni azt, hogy alapvetően többféle cégkivonat létezik. Az ingyenesen hozzáférhető cégjegyzék nem tekinthető hiteles dokumentumnak, éppen ezért csak tájékoztató jelleggel alkalmazható. Olyan szituációkban, mint például a szerződéskötés, a pályázati anyagok benyújtása, a hiteligénylés vagy a céges autóval kapcsolatos ügyintézés, minden esetben hitelesített cégkivonatra lesz szükség.

Az úgynevezett E-hiteles cégkivonat elektronikus formában teszi ezt gyorsan és egyszerűen megoldhatóvá. A szerveren keresztül hitelesített dokumentum beszerzése mindössze pár perc, és azt a bankok, illetve egyéb hivatalos intézmények egyaránt elfogadják. A közhiteles cégkivonat ezzel szemben nyomtatott dokumentum, mely aláírással, bélyegzővel kerül hitelesítésre.

Utóbbit mindenhol elfogadják, azonban az elektronikus verzióval szemben az okmány kiszállítási idejével is számolni kell. Amennyiben még aznapra szeretné megkapni a közhiteles cégkivonatot, futárszolgálattal is kérheti. Emiatt mindenképp keresse fel telefonon ügyfélszolgálatunkat, és kollégáink segítenek. Külföldi felhasználás esetén a papír alapú közhiteles cégkivonat a nemzetközi jognak megfelelően Apostille hitelesítéssel is kérhető, és természetesen külföldre is postázhatjuk.

Hiteles cégjegyzék igénylés: hogyan lássunk neki?

Hitelesített cégkivonat díjfizetés ellenében a cégbíróságtól, vagy az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szerződéses partnereitől igényelhető. Weboldalunkon a dokumentum online megrendelésével és biztonságos bankkártyás fizetéssel lényegesen lerövidíthető az egyébként hosszadalmas hivatali ügyintézés.

Az E-hitelsített cégkivonatok esetében mindössze pár perc alatt beszerezhető, míg a papír alapú dokumentum elsőbbségi küldeményként vagy akár futárral is kérhető. Cégünk a külföldi ügyintézéshez szükséges Apostille hitelesítéssel ellátott dokumentumot is rövid átfutási idő alatt, maximum 2 munkanapon belül képes beszerezni.